6 powodów dlaczego warto jeść jabłka

„Jedno jabłko dziennie trzyma doktora z dala ode mnie” to tłumaczenie jednego z najpopularniejszych brytyjskich przysłów. A wiadomo przecież, że w każdej ludowej mądrości jest ziarno prawdy i doświadczeń. Żeby nie być gołosłownym, poniżej zaprezentujemy same naukowe dowody na prozdrowotne działanie jabłek.

Oto sześć argumentów za jedzeniem jabłek:

  1. Obniżają poziom złego cholesterolu. W jabłkach jest dużo błonnika, który hamuje wchłanianie złego cholesterolu z jelita, co powoduje zwiększenie produkcji dobrego cholesterolu w wątrobie. Co więcej, flawonoidy zawarte w jabłkach zapobiegają tworzeniu się zakrzepów.
  2. Zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów – jest udowodnione naukowo, że osoby które jedzą przynajmniej jedno jabłko dziennie rzadziej zapadają na nowotwory: trzustki, wątroby, piersi i jelita grubego.
  3. Wzmacniają serce, ze względu na bogatą zawartość potasu.
  4. Chronią wzrok, przeciwdziałając zwyrodnieniu plamki żółtej (jest to najczęstszy powód utraty wzroku u osób po 65 roku życia). Ponadto, u osób systematycznie jedzących owoce rzadziej występuje zaćma.
  5. Hamują rozwój astmy – dzieci kobiet, które w ciąży jadły jabłka, rzadziej chorują na astmę. Natomiast astmatycy, pijący sok z jabłek obserwować mogą, że oddycha im się łatwiej.
  6. Chronią przed chorobą Alzheimera. Jabłka zawierają przeciwutleniacze, które chronią komórki mózgu przed degeneracją. Co więcej, są bogate w acetylocholinę, która jest neurohormonem potrzebnym w procesie zapamiętywania.

Mamy nadzieję, że udało się nam Was przekonać do jedzenia przynajmniej jednego jabłka dziennie.